Monday, 25 January 2016

PETUA TRADISIONAL MERAWAT DIABETES



PETUA DIABETES NENEK MOYANG


Rawatan serta herba-herba tradisional telah digunakan sejak dahulu untuk merawat dan mencegah pelbagai penyakit. Rawatan ini tidak memerlukan kos yang tinggi serta senang disediakan. Begitu juga dengan penyakit kencing manis atau diabetes melitus.

Selain menggunakan ubat-ubatan dan suplemen daripada hospital dan farmasi, anda juga boleh menggunakan petua tradisional ini untuk mengawal paras gula dalam darah serta merawat penyakit diabetes anda:

1. Daun sirih
 
·       Rebuskan 10 helai daun sirih bersama 5 ulas bawang merah di dalam 5 gelas air.
·       Sejukkan air rebusan tersebut dan minum.
·       Amalkan setiap pagi sebelum bersarapan dan setiap petang.


2. Akar patawali

          

·       Tumbuk kira-kira 2 inci akar patawali sehingga lumat.
·       Masukkan akar patawali yang telah ditumbuh 
     ke dalam setengah gelas air sejuk.
·       Tapis dan minum air tersebut.
·       Amalkan setiap pagi dan petang.

3. Kulit pokok petai

·       Rebuskan kulit pokok petai sebesar tapak tangan dan biarkan mendidih sehingga air menjadi kehitaman
·       Minum air rebusan tersebut
·       Amalkan segelas sehari sekali

4. Buah petai
     
·       Rebuskan 5 biji buah petai sehingga empuk
·       Minum air rebusan kira-kira setengah gelas
·       Amalkan sekali sehari
·       Buah petai boleh diambil 2-3 biji setiap kali hidangan

5. Pucuk petai siam

      

·       Jadikan ulam setiap kali hidangan

6. Peria

      

·       Rebuskan peria dan tapis air rebusan tersebut
·       Minum ar rebusan tersebut
·       Amalkan sekali sehari
·       Juga boleh dikisar dan dijadikan jus

7. Bendi

      
·       Potong 2 biji bendi dalam saiz yang besar dan masukkan ke dalam secawan air panas
·       Tutup cawan tersebut dan biarkan sehingga suam
·       Minum air rendaman bendi tersebut

8. Asam gelugur keping

      

·       Rebuskan asam gelugur keping dan minum air rebusan tersebut

9. Akar manggis

       

·       Rebuskan kira-kira sejengkal akar manggis di dalam 3 gelas air
·       Biarkan rebusan sehingga air tinggal kira-kira ¼  daripada isipadu awalnya
·       Minum air rebusan sebanyak ¼ cawan

10. Kayu tebu gajah (tidak digalakkan untuk pesakit darah rendah)

        

·       Rebuskan 3 kerat kayu tebu gajah
·       Minum air rebusan tersebut

11. Dedalu yang tumbuh pada pokok limau nipis

        

·       Rebuskan dedalu tersebut dan minum air rebusannya

12. Buah dan biji kurma

        

·       Tumbukkan kedua-dua buah dan biji kurma dan makan

13. Kulit kayu manis

       

·       Asah kulit kayu manis tersebut dan minum air tersebut

14. Akar nipah

        

·       Rebuskan akar nipah dan minum air rebusan

15. Akar lalang

        

·       Rebus segenggam akar lalang dan minum air rebusan tersebut

16. Pelepah betik yang berwarna kuning  

        

·       Rebus 3 pelepah betik tersebut dan minum air rebusannya

17. Isi kelapa hijau

        

·       Rebuskan isi kelapa hijau bersama 7 batang serai di dalam air
·       Biarkan mendidih
·       Minum air rebusan tersebut ketika suam
·       Amalkan 1 gelas 3 kali sehari

18. Pucuk pegaga

        

·       Jadikan ulam setiap kali hidangan

19. Daun dan akar pegaga

        
  
·       Rebuskan 30 helai daun pegaga bersama akarnya di dalam 2 cawan air
·       Biarkan sehingga sejuk
·       Minum air rebusan tersebut
·       Amalkan 2 kali sehari

20. Kacang buncis

        

·       Rebus ½ kg kacang buncis di dalam 2 gelas air
·       Tapis air rebusan dan minum
·       Amalkan setiap pagi dan malam sebelum tidur

21. Daun selasih

        

·       Jadikan ulam setiap kali hidangan

22. Kunyit

        

·       Rebuskan satu cekur kunyit bersama setengah senduk garam di dalam 1 liter air
·       Tapis air rebusan tersebut dan biarkan sejuk
·       Minum setengah gelas
·       Amalkan 2 kali seminggu

23. Daun durian belanda

        

·       Rebus 15 helai daun durian belanda bersama 7 helai daun sirih merah di dalam 2 gelas air sehingga air rebusan tinggal kira-kira 1 cawan
·       Biarkan sehingga sejuk dan tapis air rebusan
·       Minum air rebusan yang telah ditapis
·       Amalkan 2 kali sehari

24. Ginseng

        

·       Gunakan mengikut citarasa anda




Rawat Diabetes Dengan Makanan




2 comments:

  1. Salam semua saya syor kan kalau kena kencing manis yg tinggi atau kaki luka berair nak kena potong akibat kencing manis cuba wasap atau call saya En Mohd Zuhairi bin Noordin 0174687570 Insya Allah harga mampu milik kita bagi gula turun dan luka tu akan cepat kering balik dan baik dalam tempoh kurang pada seminggu saja..Insya Allah berkesan dan jika ada pesakit yang kencing manis tinggi yang tidak ada luka pun kita akan turun kan gula bagi terkawal sama

    jom kita rawat kan dengan minuman herba ladang dan herba hutan (JAMINAN RASA TIDAK PAHIT)
    jom kita sebarkan

    ReplyDelete