Saturday, 30 January 2016

PANDUAN PENJAGAAN PEMAKANAN



PANDUAN PENJAGAAN PEMAKANAN


MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN

GULA RINGKAS
MAKANAN
MINUMAN
1.Gula pasir
2.Gula perang
3.Madu glukos
1.Gula-gula
2.Aiskrim
3.Kuih manis
4.Coklat
5.Jeruk
6.Biskut manis
7.Susu pekat
   manis
1.  Sirap
2.  ABC
3.  Cendol
4.  Teh Tarik
5.  Minuman bermalt 
     (3 dalam 1)
6.  Air berkarbonat
7.  Minuman isotonik
8.  Sebarang minuman yang 
     ditambah gula seperti air  
     kacang soya
9.  Minuman 
     berbotol/bertin
10.Jus buah-buahan


MAKANAN/MINUMAN YANG TINGGI KARBOHIDRAT

KUMPULAN MAKANAN
1.Bijirin dan hasil bijirin
   -Roti putih/Bijirin penuh
   -Nasi/mihun/kuey teow
   -Capati/roti canai/tosai
   -Ubi dan sayur buah berkanji contohnya kentang dan labu
2.Kacang dan kekacang
   -Kacang hijau/merah
   -Kacang soya mentah
3.Buah-buahan
   -Epal/Oren/Lai/Ciku
   -Pisang 10cm
   -Mangga
   -Jambu batu
   -Belimbing
   -Langsat/Longan/Anggur
   -Rambutan/Laici
   -Betik/Nenas/Tembikai
   -Durian/Nangka/Cempedak
4.Susu
   Jenis Susu
   -Susu segar/UHT/Susu rendah lemak
   -Susu tepung skim, susu tepung penuh krim/rendah lemak
   -Susu sejat cair
   -Yogurt rendah lemak

MAKANAN YANG SIHAT


MAKANAN/MINUMAN RENDAH KARBOHIDRAT

JENIS
CONTOH
Semua jenis sayur hijau kecuali yang berubi/berkanji contohnya kentang/labu kentang
1.Sawi
2.Kangkung
3.Bayam
4.Kobis
5.Kacang panjang
6.Terung
7.Tomato
Semua cecair dan minuman tanpa gula
1.Teh/Kopi tanpa gula
2.Teh cina
3.Air limau/barli tanpa gula
Perasa dan perencah
1.Serbuk cili
2.Kari
3.Kunyit
4.Rempah ratus
5.Bawang merah
6.Bawang putih
7.Halia
8.Lengkuas
9.Serai
Sumber protein
1.Ayam
2.Ikan
3.Daging
4.Udang

Makanan yang tinggi kolesterol perlu dihadkan

MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN

PANDUAN AM
  • Ambillah makanan mengikut 3 waktu hidangan utama (Sarapan, Makan tengahari, Makan malam).
  • Pastikan waktu makan teratur, sistematik dan lebih kurang sama setiap hari.
  • Jangan melangkau waktu makan untuk mengelak risiko hipoglisemia.
  • Makan secara kecil tetapi kerap
  • Hadkan penggunaan minyak, santan, marjerin, mentega. Ganti dengan susu rendah lemak atau susu skim.
  • Tingkatkan pengambilan serat kerana ia dapat membantu mengawal paras gula dan mengelakkan sembelit
  • Snek ringan boleh diambil antara waktu hidangan utama hanya bila perlu sahaja seperti ibu mengandung yang mendapat Diabetes (GDM) dan pesakit Diabetes yang mengambil suntikan insulin.



CONTOH MAKANAN YANG TINGGI FIBER/SERAT

KUMPULAN MAKANAN
CONTOH
Bijirin dan hasil bijirin
1.Roti mil penuh
2.Capati
3.Tosai + kuah dhal
4.Oat + kismis/prune
5.Bijirin mil penuh
Buah-buahan
1.Epal
2.Jambu batu
3.Limau/oren
4.Lai
Sayur-sayuran
1.Sayur-sayuran hijau
2.Kekacang
3.Legum


PILIHAN MAKANAN YANG LEBIH BAIK

HIDANGAN
ELAKKAN/ KURANGKAN
DIGALAKKAN
Nasi
1.Nasi beriani
2.Nasi lemak
3.Nasi dagang
4.Nasi goreng
1.Nasi putih/beras perang
2.Oat + kismis/prune
3.Bijirin mil penuh
Roti
1.Roti canai
2.Roti telur
3.Murtabak
1.Capati
2.Roti nan
3.Tosai
4.Roti mil penuh
Lauk
1.Masak rending
2.Masak goring
3.Masak lemak
4.Kari bersantan
5.Ikan masin
6.Masak kerutub
7.Belacan
1.Masak tomyam
2.Masak sup
3.Masak asam pedas
4.Bakar
5.Kukus
6.Singgang
7.Rebus


PIRAMID DIABETES

Makanan yang baik dan buruk
untuk diabetes

No comments:

Post a Comment