MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN
GULA RINGKAS
|
MAKANAN
|
MINUMAN
|
1.Gula
pasir
2.Gula
perang
3.Madu
glukos
|
1.Gula-gula
2.Aiskrim
3.Kuih
manis
4.Coklat
5.Jeruk
6.Biskut
manis
7.Susu
pekat
manis
|
1. Sirap
2. ABC
3. Cendol
4. Teh Tarik
5. Minuman bermalt
(3 dalam 1)
6. Air berkarbonat
7. Minuman isotonik
8. Sebarang minuman yang
ditambah gula seperti air
kacang soya
9. Minuman
berbotol/bertin
10.Jus
buah-buahan
|
MAKANAN/MINUMAN YANG TINGGI KARBOHIDRAT
KUMPULAN MAKANAN
|
1.Bijirin
dan hasil bijirin
-Roti putih/Bijirin penuh
-Nasi/mihun/kuey teow
-Capati/roti canai/tosai
-Ubi dan sayur buah berkanji contohnya
kentang dan labu
|
2.Kacang
dan kekacang
-Kacang hijau/merah
-Kacang soya mentah
|
3.Buah-buahan
-Epal/Oren/Lai/Ciku
-Pisang 10cm
-Mangga
-Jambu batu
-Belimbing
-Langsat/Longan/Anggur
-Rambutan/Laici
-Betik/Nenas/Tembikai
-Durian/Nangka/Cempedak
|
4.Susu
Jenis Susu
-Susu segar/UHT/Susu rendah lemak
-Susu tepung skim, susu tepung penuh
krim/rendah lemak
-Susu sejat cair
-Yogurt rendah lemak
|
MAKANAN/MINUMAN RENDAH KARBOHIDRAT
JENIS
|
CONTOH
|
Semua
jenis sayur hijau kecuali yang berubi/berkanji contohnya kentang/labu kentang
|
1.Sawi
2.Kangkung
3.Bayam
4.Kobis
5.Kacang
panjang
6.Terung
7.Tomato
|
Semua
cecair dan minuman tanpa gula
|
1.Teh/Kopi
tanpa gula
2.Teh
cina
3.Air
limau/barli tanpa gula
|
Perasa
dan perencah
|
1.Serbuk
cili
2.Kari
3.Kunyit
4.Rempah
ratus
5.Bawang
merah
6.Bawang
putih
7.Halia
8.Lengkuas
9.Serai
|
Sumber
protein
|
1.Ayam
2.Ikan
3.Daging
4.Udang
Makanan
yang tinggi kolesterol perlu dihadkan
|
PANDUAN AM
- Ambillah makanan mengikut 3 waktu hidangan utama (Sarapan, Makan tengahari, Makan malam).
- Pastikan waktu makan teratur, sistematik dan lebih kurang sama setiap hari.
- Jangan melangkau waktu makan untuk mengelak risiko hipoglisemia.
- Makan secara kecil tetapi kerap
- Hadkan penggunaan minyak, santan, marjerin, mentega. Ganti dengan susu rendah lemak atau susu skim.
- Tingkatkan pengambilan serat kerana ia dapat membantu mengawal paras gula dan mengelakkan sembelit
- Snek ringan boleh diambil antara waktu hidangan utama hanya bila perlu sahaja seperti ibu mengandung yang mendapat Diabetes (GDM) dan pesakit Diabetes yang mengambil suntikan insulin.
CONTOH MAKANAN YANG TINGGI FIBER/SERAT
KUMPULAN MAKANAN
|
CONTOH
|
Bijirin
dan hasil bijirin
|
1.Roti
mil penuh
2.Capati
3.Tosai
+ kuah dhal
4.Oat
+ kismis/prune
5.Bijirin
mil penuh
|
Buah-buahan
|
1.Epal
2.Jambu
batu
3.Limau/oren
4.Lai
|
Sayur-sayuran
|
1.Sayur-sayuran
hijau
2.Kekacang
3.Legum
|
PILIHAN
MAKANAN YANG LEBIH BAIK
HIDANGAN
|
ELAKKAN/ KURANGKAN
|
DIGALAKKAN
|
Nasi
|
1.Nasi
beriani
2.Nasi
lemak
3.Nasi
dagang
4.Nasi
goreng
|
1.Nasi
putih/beras perang
2.Oat
+ kismis/prune
3.Bijirin
mil penuh
|
Roti
|
1.Roti
canai
2.Roti
telur
3.Murtabak
|
1.Capati
2.Roti
nan
3.Tosai
4.Roti
mil penuh
|
Lauk
|
1.Masak
rending
2.Masak
goring
3.Masak
lemak
4.Kari
bersantan
5.Ikan
masin
6.Masak
kerutub
7.Belacan
|
1.Masak
tomyam
2.Masak
sup
3.Masak
asam pedas
4.Bakar
5.Kukus
6.Singgang
7.Rebus
|
No comments:
Post a Comment