Jika anda telah mengikut jadual
pemakanan yang sihat dengan bijian penuh, buahan segar dan sayuran, dan
protein, tahniah! Anda dalam perjalanan kepada kehidupan yang panjang dan sihat
serta mengambil langkah besar dalam mengawal berat badan dan paras gula dalam
darah anda. Tambahan, anda mungkin telah mengambil banyak makanan dalam senarai
ini.
Kepada yang baru ingin mengambil
langkah pemakanan yang lebih sihat, senarai ini akan lebih membantu. Bukan
sahaja makanan berkhasiat ini tinggi dengan serat, antioksidan, vitamin dan
mineral, malahan makanan ini juga biasa dan mudah dicari. Ini bermakna anda
tidak perlu untuk bersusah payah mencari ramuan liar atau kedai-kedai khusus
untuk mencari makanan yang akan membantu anda berada di landasan pemakanan
sihat yang betul.
1. Epal
An apple a day keeps the doctor away (pepatah Inggeris) –
terutamanya pakar kardiologi. Satu kajian 2012 di Ohio State University
menerbitkan dalam Journal of Functional
Foods bahawa memakan sebiji epal setiap hari selama 4 minggu akan
mengurangkan kolesterol sebanyak 40 peratus. Profesor yang mengetuai kajian itu
menerangkan tidak semua antioksidan dicipta sama, dan sesetengah jenis
antioksidan di dalam epal mempunyai kesan mendalam dalam mengurangkan kolesterol,
penyumbang kepada penyakit jantung. Kajian ini telah dibiayai sebahagiannya
oleh geran dari Persatuan Epal Amerika Syarikat, dalam kalangan penyokong lain.
Buah ini juga menawarkan perlindungan daripada diabetes.
The Harvard School of Public Health memeriksa pemakanan 200 000 orang dan
mendapati mereka yang memakan 5 dan lebih epal seminggu mempunyai 23 peratus
kurang risiko untuk mendapat diabetes jenis 2 berbanding mereka yang tidak
memakan epal.
Lagi berita baik: Epal bersaiz sederhana mempunyai 3 gram
serat termasuk kedua-dua serat larut dan tidak larut.
Bagaimanapun, anda harus ingat bahawa sebiji epal kecil
mempunyai kira-kira 15 gram karbohidrat. Sebahagian epal bersaiz besar di kedai
runcit bersamaan dengan dua sajian buah-buahan.
2.
Asparagus
Satu contoh kajian
awal melaporkan pada 2012 dalam British
Journal of Nutrition, yang mencadangkan asparagus boleh membantu
menstabilkan paras gula dalam darah dan meningkatkan penghasilan insulin.
Tambahan bagi asparagus ialah kandungan folatnya – ½ cawan sajian membekalkan
33 peratus daripada 400 mikrogram folat yang dicadangkan untuk sehari.
Persatuan Jantung Amerika menasihatkan agar makan makanan mengandungi folat dan
vitamin B yang lain untuk membantu mengurangkan paras homocystein, satu faktor
risiko untuk masalah koronari jantung.
3. Alpukat
Alpukat terkenal
dengan kandungan lemak mono tidak tepunya yang baik untuk jantung. Mengikut
Academy of Nutrition and Diabetics, apabila digantikan lemak ini daripada lemak
tepu, ia dapat memperbaiki paras kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit
jantung anda.
Malah terdapat
juga kaitan positif antara alpukat dan diabetes: American Journal of Clinical Nutrition menerbitkan satu kajian pada
2008 bahawa didapati wanita yang dilaporkan makan sebilangan besar lemak yang
baik – lemak sayuran tidak tepu, sepertimana yang ditemui dalam alpukat –
adalah 25 peratus kurang kemungkinan untuk mendapat diabetes jenis 2 berbanding
wanita yang memakan dalam jumlah yang sedikit.
Secara
teknikalnya, alpukat ialah buah, tetapi disebabkan kandungan lemaknya yang
tinggi – 4 gram dalam ¼ alpukat bersaiz sederhana – ianya mampu dianggap
sebagai lemak. Sajian alpukat yang sama mengandungi 2 gram serat dengan hanya 2
gram karbohidrat.
Tambahan pada
guacamole, anda boleh memakan alpukat bersama salad dan sandwich, atau membuat
sos salad dengan memurikannya dengan sedikit jus lemon, bawang putih dan minyak
zaitun.
Jika anda ingin
mempercepat proses masak, letakkan alpukat yang kurang masak di dalam beg
kertas coklat, tutup dan tinggalkannya di kaunter dapur anda untuk sehari atau
dua.
4. Bijian
Semestinya anda mengetahui bijian mempunyai kandungan
serat yang tinggi dan merupakan sumber protein yang bagus, tetapi sekarang
lebih banyak sebab kenapa anda perlu memasukkan bijian kedalam pelan
pemakanan penghidap diabetes. Dalam satu kajian pada 2012, pengkaji mendapati
bahawa memakan secawan kekacang setiap hari dapat mengawal gula dalam darah
dengan lebih baik dan menurunkan tekanan darah.
Tambahan, mengikut jurnal Strok Persatuan Jantung Amerika
(AHA), mengambil lebih banyak serat akan mengurangkan risiko strok untuk kali
pertama. Pengkaji mengkonklusikan setiap peningkatan sebanyak 7 gram dalam
jumlah serat pemakanan dapat mengurangkan risiko strok pertama kali sebanyak 7
peratus.
AHA mencadangkan agar mendapatkan kita mendapatkan 25
gram serat dalam pemakanan seharian. Setiap ½ sajian bijian yang dimasak
mengandungi 9 gram serat dan dikira sebagai satu kanji dan satu daging ayam.
Anda juga boleh menggunakan kekacang dalam tin, tetapi pilih yang rendah sodium.
Cuba gunakan bijian sebagai sumber protein utama anda 2
kali dalam seminggu, dalam salad, sup atau sebagai pengganti kepada daging.
5. Blueberry
Blueberry adalah
sebahagian daripada keluarga buahan yang mengandungi flavanoid, yang terkenal
dengan banyak kebaikannya untuk kesihatan, termasuk kesihatan jantung.
Tambahan, kandungan serat yang tinggi blueberry boleh mengurangkan risiko
diabetes dan penurunan kognitif, dan membantu menormalkan paras gula dalam
darah, kata Joanne M. Gallivan, MS, RD, pengarah Program Pendidikan Diabetes
Kebangsaan di Institut Kesihatan Kebangsaan. “Kajian terbaru menunjukkan beri
mempunyai kesan anti kanser dengan menghalang pertumbuhan tumor dan
mengurangkan keradangan,”kata Gallivan.
Satu daripada
jenis spesifik antioksidan yang ditemui di dalam blueberry adalah anthocyanins,
yang memberikan warna birunya. Kajian terbaru mengaitkan memakan makanan yang
kaya dengan anthocyanins sapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2. Pengkaji
mendapati mereka yang memakan 2 atau lebih sajian blueberry setiap minggu
mengurangkan risiko mereka kepada 23 peratus untuk menghidap diabetes jenis 2,
walaupun setelah disesuaikan mengikut faktor usia, berat badan dan gaya hidup.
6. Brokoli
Untuk permulaan, brokoli mempunyai lebih vitamin C setiap
100 gram daripada oren, ditambah kandungan antioksidan beta-karotena yang
tinggi, yang mana digunakan oleh badan untuk menghasilkan vitamin A. Kuasa
vitamin A sayur hijau gelap ini membantu penglihatan, gigi, tulang dan kulit
yang sihat. Ia juga diperkaya dengan folat dan serat, semuanya dalam kadar
kalori dan karbohidrat yang minima.
Brokoli merupakan ahli keluarga sayuran cruciferuos, yang
termasuk dalam sayuran lain seperti Brussels, kubis, kubis bunga dan bok choy.
Apa yang membuatkan kelas sayuran ini unik adalah kandungan kompaun sulfur yang
tinggi yang dikenali glucosinolates. Mungkin lebih dikenali dengan keupayaan
kesan anti kanser, kompaun ini juga memainkan peranan dalam mengurangkan risiko
penyakit jantung dan kematian berkaitan penyakit jantung. Satu kajian
melaporkan dalam American Journal of
Clinical Nutrition pada 2011, pengkaji mengaitkan pengambilan sayuran
cruciferous dengan pengurangan bilangan kematian dengan penyakit jantung.
Cadangan mereka: “Tingkatkan pengambilan sayuran, terutamanya buahan dan
sayuran cruciferous, untuk membantu kesihatan kardiovaskular dan kepanjangan
umur secara keseluruhannya.”
Satu sajian brokoli adalah secawan mentah atau ½ cawan
yang dimasak.Kunci kepada brokoli sedap yang dimasak: Jangan terlebih masak.
Bahagian batangnya mestilah lembut, dan brokoli mestilah hijau terang.
7. Lobak
merah
Dimasak atau dimakan mentah, lobak merah merupakan
tambahan yang berkhasiat kepada mana-mana pelan pemakanan. Lobak merah yang
dimasak mempunyai tekstur yang kaya sebagai sayuran berkanji, seperti ubi
kentang, mereka diklasifikasikan sebagai sebagai sayur tidak berkanji kerana tidak
mengandungi banyak karbohidrat. Satu cawan sajian lobak merah mentah mempunyai
5 gram karbohidrat sepertimana ½ cawan sajian lobak merah yang dimasak.
Mengikut Persatuan Diabetes Amerika, 5 lobak merah bersaiz kecil dikira sebagai
‘makanan bebas’ dan tidak perlu dikira dalam pelan pemakanan.
Lobak merah terkenal dengan kandungannya yang tinggi
dengan vitamin A, diperbuat daripada antioksidan beta-karotena dalam lobak
merah itu sendiri. Mengikut Mayo Clinic, vitamin A ini baik untuk fungsi imun
dan penglihatan yang baik, dan ia mampu menghalang pertumbuhan sesetengah
kanser.
Sekarang anda mempunyai lebih banyak sebab yang baik untuk
memakan lobak merah: Mengikut satu kajian yang dilaporkan pada 2013 dari
Stanford University School of Medicine, beta-karotena dapat membantu
mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2 bagi mereka yang mempunyai
kecenderungan genetik terhadap diabetes.
8. Kranberi
Kranberi
terkenal bagi menghalang jangkitan saluran kencing – dengan kandungan
fitonutriennya yang banyak, termasuk
anthocyanins – sangat berguna terutamanya dalam pelan pemakanan
penghidap diabetes.
Terdapat juga
bukti bahawa antioksidan yang didapati di dalm kranberi mampu mengurangkan
risiko penyakit jantung dengan mengurangkan kolesterol buruk (LDL), mengekalkan
dan memperbaiki kolesterol baik (HDL), dan mengurangkan tekanan darah.
Kranberi segar
yang mempunyai kadar nutrien baik yang tinggi. Satu cawan penuh kranberi yang
kurang manis mengandungi hanya 51 kalori dan 13 gram karbohidrat, dan ia
merupakan sumber vitamin C yang baik.
9. Ikan
Garis Panduan Pemakanan Amerika 2010 mencadangkan
pengambilan ikan dua kali untuk seminggu. Tidak seperti daging, makanan laut
rendah dengan kandungan lemak tepu dan kolesterol, tambahan ia merupakan sumber
asid lemak omega-3 yang baik – terutamanya ikan berlemak seperti salmon, ikan
kembung, herring, ikan trout tasik, sardin, ikan halibut dan tuna albacore.
Mengikut Persatuan Jantung Amerika, asid lemak omega-3 merendahkan risiko
arrhythmias (degupan jantung tidak normal), yang dapat membawa kepada kematian
mengejut. Omega-3 juga mengurangkan paras trigliserida, memperlahan kadar
pertumbuhan plak atherosclerotic, merendahkan tekanan darah dan membendung
keradangan . Tambahan, kajian sedang memastikan keberkesanannya dalam
mengurangkan risiko penyakit Alzheimer dan dementia.
Satu kelemahan memakan ikan adalah sebahagian jenis
mungkin mempunyai kandungan merkuri yang tinggi, terutamanya jerung, ikan todak
dan ikan kembung raja. Kanak-kanak dan ibu mengandung dinasihatkan oleh
Persatuan Makanan dan Dadah Amerika Syarikat untuk mengelakkan daripada memakan
ikan jenis ini, manfaat memakan ikan itu lebih banyak daripada potensi risiko
untuk lelaki dan wanita separuh umur dan tua, selagi jumlah ikan yang dimakan berada
dalam garis panduan Agensi Perlindungi Persekitaran dan FDA. Memakan berbagai
makanan laut dapat meminimakan jumlah merkuri dalam pemakanan anda.
Garis panduan saiz hidangan untuk makanan laut adalah
sama dengan daging dan ayam: 85 gram. Walaupun ikan mungkin lebih mahal
daripada sumber protein yang lain, memasaknya di rumah daripada membelinya di
restoran dapat merendahkan kos.
10.
Biji rami
Antara kebaikan biji rami adalah:
1. Mengandungi
asid alfa-linoleic (ALA) yang dapat ditukarkan kepada asid lemak omega-3,
menawarkan kebaikan yang sama seperti di dalam ikan.
2. Sumber
lignan yang baik, satu antioksidan yang dibuktikan dapat membantu mencegah
penyakit jantung dan kanser.
3. Satu
sudu besar penuh biji rami mempunyai 3 gram serat tepu dan tidak tepu, dan
hanya 3 gram karbohidrat (tetapi ia mengandungi 55 kalori)
Kajian baru-baru ini membuat kes besar dengan memasukkan
biji rami kedalam pemakanan penghidap diabetes:
·
Institut
Kesihatan Kebangsaan menyatakan biji rami mungkin dapat merendahkan haemoglobin
A1C pada pesakit diabetes jenis 2, satu ukuran paras gula dalam darah melebihi
2 atau 3 bulan.
· Dalam
satu kajian kecil yang dilaporkan dalam Journal
of Dietary Supplement pada 2011, pengkaji mendapati bahawa penghidap
diabetes jenis 2 yang menambah pemakanan mereka dengan biji rami, glukosa darah
berpuasa mereka menurun kepada 19.7 peratus, jumlah kolesterol menurun menurun
lebih daripada 14.3 peratus, trigliserida menurun 1.5 peratus dan kolesterol
tidak baik menurun kepada 21.8 peratus.
· Dalam
satu analisis 28 kajian saintifik, pengkaji mengkonklusikan biji rami
menurunkan kolesterol tidak baik secara keseluruhannya.
· Kajian
lain mendapati mereka yang menambah 30 gram biji rami kedalam pemakanan mereka
mengalami penurunan 15 tanda dalam sistolik dan 8 tanda dalam diastolik paras
tekanan darah mereka.
Disebabkan masih tiada cadangan spesifik, kebanyak badan
kesihatan mencadangkan pengambilan 1-2 sudu besar biji rami setiap hari.
11.
Bawang putih
Bawang putih, tumbuhan berbentuk mentol yang boleh
dimakan daripada keluarga lili, dapat bertindak sebagai agen ubatan dan
penambah perisa dalam masakan untuk ribuan tahun lamanya. Ia telah digunakan
untuk merawat paras kolesterol tinggi, penyakit jantung, tekanan darah tinggi
dan kanser. Jadi adakah ia benar-benar berkesan? Berikut merupakan apa kata
sains sekarang (mengikut Institut Kesihatan Kebangsaan):
·
Beberapa
bukti menunjukkan pengambilan bawang putih dapat mengurangkan paras kolesterol
dalam darah untuk pengambilan jangka masa pendek, tetapi kajian lain menunjukkan
tiada kesan.
·
Kajian
utama mencadangkan bawang putih dapat memperlahan pertumbuhan antherosclerosis, satu keadaan yang dapat
membawa kepada penyakit jantung dan strok.
Joanne M. Gallivan, pengarah Program Pendidikan Diabetes
Kebangsaan di Institut Kesihatan Kebangsaan, mempunyai tip dapur ini: “Bawang
putih telah menunjukkan banyak kebaikannya untuk kesihatan, termasuklah
merendahkan risiko banyak kanser. Tetapi cara andamenyediakan boleh dapat
meningkatkan ciri-ciri pelawan kanser. Kajian terbaru menunjukkan bawang putih
yang dibiarkan selama 10 minit sebelum menggunakannya dalam masakan dapat
meningkatkan keupayaannya melawan kanser. Memotong atau menghancurkan bawang
putih dapat membantu menghasilkan kompaun aktif yang memberikan bau berbeza dan
kompaun sulfida yang baik. Tetapi memanaskannya sebaik sahaja dipotong
merencatkan ciri-ciri pelawan kansernya.”
Saiz hidangan untuk bawang putih segar ialah satu
cengkih.
12.
Kale
Tidak mengejutkan populariti sayur hijau, tidak berkanji
ini meningkat saban tahun: ianya sedap, bernutrisi tinggi dan ramuan serba
boleh di dapur.
“ ½ cawan sajian kale yang dimasak hanya mengandungi 18
kalori dan 4 gram karbohidrat. Ia mengandungi hampir kesemua nutrien penting,
daripada vitamin A hingga zinc,” kata Connie , Crawley, RD, LD, Pakar Kesihatan
dan Nutrisi di University of Georgia Extension Service. “Apabila anda pergi ke
pasar, terdapat banyak janis yang dapat dipilih, anda boleh menyediakan
mengikut citarasa anda.”
Seperti bayam, kale antara sayuran hijau yang berkait
dengan pengurangan diabeted jenis 2. Dalam satu analisis meta beberapa kajian,
mereka yang memakan hampir kesemua sayuran berdaun hijau adalah 14 peratus
kurang risiko untuk menghidap diabetes berbanding mereka yang makan dalam
jumlah yang sedikit.
Kale (dan bayam) mempunyai dia pigmen, lutein dan
zeaxanthin, yang mempunyai kebaikan untuk kesihatan mata. Mengikut Harvard’s
School of Public Health, cahaya matahari, asap rokok, pencemaran udara dan
jangkitan dapat membentuk radikal bebas. Dua pigmen ini seolah-oleh
menghilangkan radikal bebas sebelum ia merosakkan tisu sensitif mata. Pigmen
ini juga menjadi pelindung kepada katarak.
Carolyn Washburn, pembantu profesor Extension di Utah
Sate University, mempunyai tips ini untuk memilih, menyimpan dan memasak kale:
·
Anda
boleh membeli kale sepanjang tahun. Elakkan kale yang telah layu, kuning dan
rosak dimakan serangga.
·
Basuh
kale dengan cuka atau air. Keringkan dengan tuala kertas dan lipatkan kepada
separuh untuk dipotong. Batang kale lebih elok dibuang.
·
Gunakan
kale dalam masa 5 hari selepas dibeli.
13.
Melon
Apabila anda menginginkan sesuatu yang manis, dapatkan
melon, di mana anda dapat menemui pelbagai jenis melon seperti tembikai,
blewah, tembikai susu dan sebagainya. Bukan hanya buah-buahan ini berkhasiat,
sebahagian daripadanya mempunyai ciri-ciri unik:
Tembikai:
Seperti tomato, tembikai
merupakan sumber antioksidan lycoprene yang baik. Ia dapat membantu memberi
perlindungan daripada kanser dan kerosakan sel berkaitan penyakit jantung.
Persatuan Jantung Amerika telah mengiktiraf tembikai segar untuk program
Heart-Check yang mana ia mengandungi lemak tepu dan kolesterol yang rendah.
Apabila memilih tembikai, cari yang tanpa lebam dan lekuk. Simpan tembikai
dalam suhu bilik selama tidak lebih dari 10 hari. Satu hidangan ialah 1 ¼ cawan
kiub.
Tembikai
susu: Satu cawan hidangan
tembikai susu mengandungi 51 peratus nilai vitamin harian, dan seperti melon
yang lain, ia dapat memberikan rasa kenyang tanpa kandungan kalori yang tinggi.
Pilih melon yang berat, mempunyai sedikit haruman dan tidak mempunyai lebam
serta bintik-bintik lembut.
Melon
Jingga: Melon berair ini
memberikan anda dua kebaikan hebat: Melon jingga merupakan sumber vitamin C dan
A yang baik. Vitamin A menyokong kesihatan mata, kerana ia membantu menghalang degenarasi
makula dan memperbaiki penglihatan malam, mengikut Persatuan Diabetes Amerika.
Dapatkan melon jingga yang mempunyai tekstur kulit yang jelas dan bersih, berat
dan bau yang kuat. Satu sajian ialah satu cawan kiub.
14.
Kekacang
Secara ringkasnya, kekacang merupakan salah satu pilihan
makanan yang terbaik. Mengikut Mayo Clinic, kebanyakan kekacang mengandungi
paling kurang satu atau lebih bahan yang
baik untuk kesihatan jantung: lemak tidak tepu, asid lemak omega-3, serat,
vitamin E, sterol tumbuhan dan arginin-L, yang membuatkan dinding arteri lebih
fleksibel dan kurang cenderung kepada pembekuan darah.
Terdapat juga bukti yang semakin kukuh menyatakan
kekacang mampu mengawal gula darah dalam diabetes jenis 2. Dalam satu kajian
Kanada yang diterbitkan dalam Diabetes
Care pada 2011, pengkaji mendapati penghidap diabetes jenis 2 yang memakan
57 gram campuran kekacang mengalami penurunan paras gula dalam darah dan
kolesterol tidak baik (LDL).
Satu langkah berjaga-jaga: Disebabkan kekacang tinggi
dengan kalori, cara terbaik adalah membahagikannya sebelum makan daripanya
terus memakannya dalam kadar yang banyak. Saiz hidangan:
·
Kacang
almond, gajus dan campuran – 6 kekacang
·
Kacang
tanah – 10 kekacang
·
Kacang
kemiri – 5 kekacang
·
Kacang
pistachios – 12 kekacang
Mentega kacang, seperti mentega kacang tanah dan almond,
merupakan cara lain untuk menikmati kebaikan kekacang. Saiz hidangan adalah
satu sudu besar, yang mana juga dapat bertindak sebagai pengganti
protein/daging.
Elakkan jenis yang bergaram, bermadu atau bersalut coklat
kerana ia menambah kalori, karbohidrat dan garam.
15.
Oatmeal
Tiada yang lebih enak daripada semangkuk oatmeal suam
pada waktu pagi. Tambahan, ia merupakan pilihan yang lebih bernutrisi
berbanding sarapan berkanji yang lain, seperti bijian bergula, bagel dan
lain-lain lagi, mengikut Persatuan Diabetes Amerika (ADA). Disebabkan juga
kandungan seratnya (2 gram serat dalam ½ cawan oatmeal yang dimasak),ia
memberikan anda lebih daya tahan berbanding pilihan serat.
Bukan itu sahaja. Untuk bertahun, oatmeal telah mempunyai
reputasi kesihatan-uber dan untuk kebaikannya yang lain. Merujuk kepada
kenyataan Persatuan Diabetes Amerika (AHA), oats mempunyai bahagian serat larut
yang tertinggi berbanding bijiran yang lain, yang dapat membantu merendahkan
kolesterol tidak baik (LDL) dan merendahkan risiko penyakit jantung.Tambahan,
oatmeal merupakan makanan pertama yang mengadungi khasiat kesihatan yang telah
diiktiraf oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA).
Mengikut penerbitan profesional Today’s Digestion, kandungan serat larut dalam oatmeal juga mampu
membantu mengurangkan peningkatan glukosa darah dengan melambatkan pengosongan
perut dan membekalkan penghalang fizikal kepada enzim pencernaan dan permukaan
penyerapan.
Terdapat pelbagai oatmeal yang boleh dipilih:
·
Oatmeal
keluli-potong mempunyai tekstur padat dan tebal. Ia boleh mengambil masa
sehingga 45 minit untuk dimasak, jadi sesetengah orang terlebih dahulu
membahagikannya memanaskannya untuk sarapan segera. Oat yang kurang diproses
ini adalah lebih rendah pada indeks glisemik dan boleh membantu mengawal gula
dalam darah.
· Oat
gaya lama lebih nipis dan mengambil kira-kira 5 minit untuk dimasak.
· Terdapat
juga oatmeal cepat dimasak dan oatmeal segera, tetapi perhatikan garam dan gula
tambahan dalam setiap pilihan.
16.
Quinoa
Jika anda berminat untuk meluaskan
pilihan sayuran anda, anda mungkin ingin merasa quinoa. Mengikut Manjlis
Bijirin Penuh, quinoa merupakan bijirin purba yang mula dilupakan sejak ditemui
pada tahun 1970. Walaupun rasa dan cara memasak ‘bijirin purba’ ini seperi
butiran, ia sebenarnya merupakan satu pilihan yang kaya dengan nutrien, kata
Connie Crawley, RD, LD, Pakar Kesihatan dan Nutrisi di University og Gerorgia
Extension Service.
Apa yang unik mengenai
quinoa bukanlah kandungan proteinnya (3 gram dalam setiap 1/3 cawan sajian),
tetapi komposisi proteinnya.Ia mempunyai kesemua sembilan asid amino penting
(asid amino yang tidak dapat dihasilkan oleh badan), membuatkannya protein yang
lengkap. “Dengan 13 ram karbohidrat untuk setiap hidangan, ia juga memberikan
folat, magnesium, mangan, zat besi dan vitamin B6 untuk pemakanan anda. Ia
mempunyai 2 gram serat dan dangat rendah sodium,” kata Crawley. Seperti bijirin
penuh yang lain, ianya tinggi dengan serat dan dapat membantu kenaikan gula
dalam darah dan mengenyangkan.
17.
Raspberi
Beri kecil ini mempunyai
banyak nutrisi. Satu cawan hidangan membekalkan lebih daripada ½ hari vitamin
C, kebaikan antioksidan yang hebat untuk kesihatan tulang dan kulit dan
pencegah kanser dan penyakit jantung. Yang lebih menakjubkan adalah kandungan
seratnya.
Beri halus ini juga
diperkaya dengan anthocyanins yang memberikan warna merahnya dan kuasa
antioksidannya. Tmabahan, raspberi mempunyai asid ellagic bersama komponen lain
dalam raspberi yang telah dikaji kesannya ke atas rintangan insulin, penurun
gula dalam darah dan tindakan pada keradangan.
Raspberi tersenarai dalam
senarai pemakanan Persatuan Diabetes Amerika dan mendapat pengendorsan
Persatuan Jantung Amerika.
18.
Limau merah
Limau merah yang manis,
erjus dan enak ini mempunyai lebih banyak kuasa antoksidan berbanding limau
putih. Dalam ujian 30 hari bersama 57 orang pesakit jantung,mereka yang memakan
limau merah setiap hari mengurangkan kolesterol tidak baik (LDL) mereka
sebanyak 20 peratus dan rigliserida sebanyak 17 peratus. Sebaliknya, mereka
yang memakan limau putih mengurangkan LDL sebanyak 10 peratus tanpa perubahan
penting pada trigliserida berbanding kumpulan yang tidak memakan buah.
Limau merah juga dapat
membantu memperbaiki paras kolesterol baik (HDL). Dalam kajian baru-baru ini,
individu yang mengambil limau merah segar dan jus limau merah sebelum makan
mengalami peningkatan pada kolesterol baik (HDL) berbanding kumpulan terkawal
yang hanya minum air sebelum makan. Jus limau merah juga telah terbukti
membantu menurunkan tekanan darah pada kedua-dua orang yang normal dan
mempunyai tekanan darah tinggi.
Buah yang kaya dengan
vitamin C ini mengandungi serat larut dan juga merupakan anatar makanan dalam
senarai Persatuan Diabetes Amerika.
Satu langkah
berjaga-jaga: Limau merah boleh bertindak dengan beberapa jenis dadah, termasuk
statin dan antiarrhythmic medications. Jadi, berbincang dengan ahli kesihatan
anda sebelum memakan buah ini.
Separuh daripada limau
merah yang besar, atau ¾ bahagian cawan dikira sebagai satu sajian.
19.
Bawang merah
Bawang merah bukan sahaja
penambah warna yang baik untuk salad, burger dan sandwich, malah ia mempunyai
kuasa antioksidan yang tinggi berbanding bawang lain.Bawang merah merupakan
sumber serat, potasium dan folat yang baik – semuanya baik untuk kesihatan
jantung. Kandungan flavonoidnya yang tinggi juga meletakkan mereka dalam kajian
untuk kanser dan kardiovaskular dan juga pnyakit kronik lain, seperti asma.
Mengikut satu kajian pada 2002 dalam American
Journal of Clinical Nutrition, pengambilan pemakanan yang tinggi dengan
quercetin flavonoid seperti dalam bawang merah dapat mengurangkan risiko
penyakit kronik.
Satu sajian sayur tidak
berkanji ini adalah ½ cawan mentah atau ¼ cawan dimasak. Jika anda sukakan
bawang merah tetapi tidak pada baunya, cuba kunyah beberapa daun pudina atau
pasli.
20.
Lada merah
Lada merah sebenarnya
lada hijau yang telah dibiarkan untuk masak pada dahannya dengan lebih lama. Ia
kaya dengan nutrien, termasuklah antioksidan vitamin C dan beta-karotena.Seperti
sayuran dan buahan merah yang lain lada merah membekalkan dos lycopene yang
sihat. Vitamin A dan C, bersama lycopene, memberikan kesihatan yang baik dan
mengurangkan risiko penyakit jantung, diabetes dan beberapa jenis kanser,
mengikut Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH). Kenyataanya, dalam panduan
pemakanan NIH untuk golongan tua, lada merah manis merupakan satu daripada
empat sayuran yang mempunyai kandungan antioksidan yang tertinggi; yang lainnya
ialah bayam, lobak merah dan tomato.
Anda mungkin terdorong
untuk bergantung kepada multivitamin atau makanan tambahan untuk nutrien ini,
tetapi kajian telah menunjukkan bahawa suplemen tidak sentiasa berfungsi seperti
makanan keseluruhan.
Saiz hidangan lada mentah
ini ialah satu cawan penuh. Satu hidangan lada merah yang dimasak atau
dipanggang ialah ½ cawan.
21.
Soya
Tanpa mengira bentuknya,
produk soya mempunyai reputasi baik untuk membekalkan protin berkualiti tinggi
yang rendah dengan lemak tepu dan kolesterol. Kenyataannya, soya merupakan cara
terbaik untuk menggantikan protein makanan yang tinggi dengan lemak (seperti
dalam daging) dengan pilihan yang rendah lemak dan kalori.
Soya merupakan sumber
niasin, folat, zink, potasium, zat besi dan asid lafa-linoleic (ALA), asid
lemak yang dapat ditukarkan kepada asid lemak omega-3. Edamame juga tinggi
dengan serat dengan 4 gram setiap sajian.
Badan kesihatan pernah
menganggap memakan soya merupakan cara untuk mengurangkan paras kolesterol.
Ramai telah merumuskan kesan makanan ini mungkin tidak penting, tetapi mereka
bersetuju soya tetap berguna, terutamanya sebagai pengganti daging tinggi
lemak. Kenyataannya, Persatuan Diabetes Amerika mencadangkan agar meletakkan
matlamat memakan sekurang-kurangnya 2 hidangan tanpa daging setiap minggu.
22.
Bayam
Popeye benar – bayam baik
untuk anda. Anda mungkin sudah mengetahui bayam dipenuhi dengan vitamin dan
mineral. Satu cawan hidangan bayam mentah atau ½ cawan bayam dimasak
membekalkan lebih 50 peratus jumlah folat dan vitamin C harian. Pada masa yang
sama, satu sajian sayur tanpa kanji ini sangat rendah kalori (7) dan
karbohidrat (1 gram). ½ cawan sajian
yang dimasak mengandungi hanya 22 kalori dan 4 gram karbohidrat.
Sayur berdaun hijau ini
kaya dengan beta-karotena, antioksidan yang digunakan oleh badan untuk menghasilkan
vitamin A. Beta-karotena juga melindungi sel-sel daripada kerosakan radikal
bebas, yang melawan penyakit kronik dan penuaan.
Persatuan Diabetes
Amerika (ADA) melaporkan dalam satu kajian untuk memastikan sama ada memakan
lebih buahan dan sayuran dapat merendahkan risiko menghidap diabetes, mereka
yang mengambil lebih sayuran hijau (termasuk bayam) mengurangkan risiko mereka
untuk menghidap diabetes jenis 2 kepada 14 peratus.
23.
Teh
Teh mengandungi
antioksidan yang kaya dengan flavonoid iaitu catechins, yang mana ianya dapat
mengurangkan risiko penyakit jantung dengan membantu mengembangkan saluran
darah, mengikut kenyataan Persatuan Diabetes Amerika (ADA). Teh juga telah
dibuktikan dapat memperbaiki paras kolesterol, mengurangkan stress dan mengurangkan
risiko kanser.
Mengikut ADA, khasiat teh
hijau dan teh hitam adalah seakan-akan, kat Jeffrey Blumberg, Ph.D.,FACN,
pengarah Makmal Kajian Antioksidan di Jean Mayer USDA Human Nutrition Research
Center on Aging di Tufts University. Dalam artikel ADA berkenaan teh, Mayer
mencadangkan teh diminum 4 hingga 5 cawan sehari. Tetapi ingat: Teh yang
dibotol tidak dikira, kerana khasiat catechins berkurang setelah teh dibru dan
minuman mungkin mengandungi gula tersembunyi. Tambahan, ais yang banyak dapat
mencairkan teh dan kompaun kesihatannya. Teh cuma mengandungi separuh daripada
kafein daripada kopi.
24.
Tomato
Tomato merupakan sumber
vitamin A dan A yang baik, tambahan ia dierkaya dengan lycopene, sejenis
antioksidan. Anda mungkin pernah mendengar mengenai produk tomato yang
diperkaya dengan lycopeneyang dapat membantu melindungi daripada kanser,
terutamanya kenser prostat. Berita terkini adalah peningkatan pengambilan
lycopene juga dikaitkan dengan pengurangan risiko penyakit jantung, mengikut
laporan pengkaji 2013 di Tufts University.
Badan anda mudah menyerap
lycopene daripada tomato yang dimasak dan diproses, seperti jus tomato,
berbanding tomato segar. Produk tin seperti pes tomato, sos tomato dan sos
pasta juga mengandungi kira-kira 7 kali lebih lycopene berbanding tomato
mentah. Menambah sedikit minyak ketika memasak tomato dapat membantu penyerapan
lycopene, mengikut Health Gourment: Eat
to Beat Diabetes (McGraw-Hill, 2006).
Tomato juga terbukti
untuk melawan keradangan dengan kandungan nutriennya seperti karotenoid dan
bioflavanoid. Walaupun tomato yang dimasak mempunyai lebih lycopene, tomato
mentah masih satu pilihan yang bijak kerana ia diperkaya vitamin dan mineral.
25.
Yogurt
Yogurt merupakan sumber
kalsium yang baik, yang dapat membantu kesihatan tulang dan gigi, serta otot
dan fungsi saluran darah yang sihat. Ia juga merupakan sumber vitamin B2 (riboflavin)
dan protein yang baik.
Yogurt pribiotik
mengandungi bakteria baik yang berguna untuk kesihatan penghadaman, termasuk
membantu toleransi laktos dan sindrom usus. Ia juga menyokong kesihatan fungsi
imun.
Kajian ang diterbitkan
pada 2012 dalam American Journal of
Clinical Nutrition menunjukkan bahawa pengambilan keju dan yogurt dapat
membantu menghalang diabetes jenis 2. Dalam kajian pemakanan ribuan orang
dewasa yang menghidap diabetes serta orang dewasa normal, pengkaji mendapati
mereka yang mengambil sekurang-kurangnya 55 gram yogurt sehari adalah 12
peratus kurang risiko untuk menghidap diabetes jenis 2. Teori pengkaji adalah
bakteria probiotik dalam yogurt
merendahkan kolesterol dan menghasilkan vitamin tertentu yang dapat menghalang
diabetes. Mereka berfikir mungkin juga vitamin D, kalsium dan magnesium yang
ditemui di dalam yogurt memainkan peranan. Apabila membeli yogurt, Persatuan
Diabetes Amerika mencadang agar memilih produk yang bebas atau rendah lemak. Periksa
label untuk jumlah karbohidrat supaya anda dapat mengambil kira kedalam pelan
pemakanan anda.
Makanan Terbaik Untuk Diabetes
No comments:
Post a Comment