Mencari pelan diet
anti-buasir yang boleh membantu mencegah pembentukan bengkak, radang urat dan
menyembuhkan pesakit buasir? Berhenti! Tips diet berikut telah disusun untuk
orang-orang yang mencari cara-cara semula jadi untuk mencegah buasir. Selepas
membaca artikel ini, anda akan memahami mengapa makanan yang kaya dengan serat
dan bioflavonoids dan mengelakkan makanan menjengkelkan adalah amat penting
jika anda mahu menyembuhkan buasir buat selama-lamanya.
# 1: Tingkatkan
Pengambilan Serat anda
Serat adalah bahagian
makanan tumbuhan yang tidak boleh dihadam oleh enzim dalam badan anda. Oleh
itu, serat tidak diserap ke dalam aliran darah dan tidak boleh digunakan untuk
tenaga. Serat boleh diklasifikasikan kepada dua kategori utama: serat larut dan
tidak larut.
Serat larut membentuk gel apabila dicampur dengan air manakala
serat tidak larut, yang tidak larut dalam air, melalui usus tanpa menjejaskan sebahagian
besarnya. Serat larut membantu menghasilkan najis besar dan lembut yang lebih mudah
untuk dikeluarkan, sekali gus mengurangkan risiko sembelit. Ini akan mencegah
berulangnya buasir dan menyebabkan kurang kerengsaan buasir sedia ada.
Untuk
mengelakkan kembung dan gas, tambah serat dalam diet anda secara
beransur-ansur. Ia juga penting untuk minum air yang mencukupi atau serat boleh
memberi kesan yang sebaliknya dan meningkatkan risiko sembelit dan buasir! Sumber
yang membekalkan serat larut termasuk oat, flaxseed, kacang, kacang, epal, lobak
merah, barli, buah beri, dan psyllium.
# 2: Makan Makanan
Yang Mengandungi Bioflavonoids
Pelan diet yang baik
untuk buasir perlu termasuk banyak makanan yang kaya dengan bioflavonoids.
Bioflavonoids (atau hanya flavonoid) adalah kumpulan sebatian yang berlaku
secara semula jadi dalam tumbuh-tumbuhan. Sebatian-sebatian ini memberi
buah-buahan dan sayur-sayuran warna mereka dan melindungi mereka daripada
mikrob dan serangga.
Sebuah badan besar menemui bukti menunjukkan bahawa
sifat-sifat bioflavonoids bukan sahaja melindungi tumbuh-tumbuhan, tetapi juga
manusia. Beberapa kajian telah mendapati terdapat hubungan antara pengambilan
jangka panjang yang tinggi flavonoid dan penambahbaikan dalam gatal-gatal,
pendarahan dan gejala-gejala lain yang berkaitan dengan buasir.
Kesan baik
flavonoid dipercayai disebabkan oleh keupayaan mereka untuk menguatkan dinding
saluran darah dan untuk mengelakkan tekanan radikal bebas di dalam saluran
darah.
# 3: Elakkan Makanan
Yang Menjengkelkan
Salah satu tips diet yang
terbaik bagi orang-orang yang sudah mempunyai buasir adalah untuk mengelakkan makanan dan bahan-bahan menjengkelkan seperti buah-buahan sitrus, makanan pedas,
tomato, dan kafein. Bukti anekdot menunjukkan bahawa makanan dan
bahan-bahan ini hanya akan memburukkan lagi keadaan.
Nota:
Maklumat yang disediakan di blog ini bukan pengganti kepada nasihat perubatan atau kesihatan profesional. Sentiasa dapatkan nasihat
daripada pakar penjagaan kesihatan yang berkualiti.
No comments:
Post a Comment