Friday, 5 February 2016

PELAN PEMAKANAN ANTI-BUASIR



DIET ANTI-BUASIRMencari pelan diet anti-buasir yang boleh membantu mencegah pembentukan bengkak, radang urat dan menyembuhkan pesakit buasir? Berhenti! Tips diet berikut telah disusun untuk orang-orang yang mencari cara-cara semula jadi untuk mencegah buasir. Selepas membaca artikel ini, anda akan memahami mengapa makanan yang kaya dengan serat dan bioflavonoids dan mengelakkan makanan menjengkelkan adalah amat penting jika anda mahu menyembuhkan buasir buat selama-lamanya.

# 1: Tingkatkan Pengambilan Serat anda

TINGKATKAN PENGAMBILAN SERAT 
Serat adalah bahagian makanan tumbuhan yang tidak boleh dihadam oleh enzim dalam badan anda. Oleh itu, serat tidak diserap ke dalam aliran darah dan tidak boleh digunakan untuk tenaga. Serat boleh diklasifikasikan kepada dua kategori utama: serat larut dan tidak larut. 

Serat larut membentuk gel apabila dicampur dengan air manakala serat tidak larut, yang tidak larut dalam air, melalui usus tanpa menjejaskan sebahagian besarnya. Serat larut membantu menghasilkan najis besar dan lembut yang lebih mudah untuk dikeluarkan, sekali gus mengurangkan risiko sembelit. Ini akan mencegah berulangnya buasir dan menyebabkan kurang kerengsaan buasir sedia ada. 

MAKANAN BERSERATUntuk mengelakkan kembung dan gas, tambah serat dalam diet anda secara beransur-ansur. Ia juga penting untuk minum air yang mencukupi atau serat boleh memberi kesan yang sebaliknya dan meningkatkan risiko sembelit dan buasir! Sumber yang membekalkan serat larut termasuk oat, flaxseed, kacang, kacang, epal, lobak merah, barli, buah beri, dan psyllium.

 BANYAK MINUM AIR KOSONG



# 2: Makan Makanan Yang Mengandungi Bioflavonoids

Pelan diet yang baik untuk buasir perlu termasuk banyak makanan yang kaya dengan bioflavonoids. Bioflavonoids (atau hanya flavonoid) adalah kumpulan sebatian yang berlaku secara semula jadi dalam tumbuh-tumbuhan. Sebatian-sebatian ini memberi buah-buahan dan sayur-sayuran warna mereka dan melindungi mereka daripada mikrob dan serangga. 

FLAVONOID BAIK UNTUK KESIHATAN
Sebuah badan besar menemui bukti menunjukkan bahawa sifat-sifat bioflavonoids bukan sahaja melindungi tumbuh-tumbuhan, tetapi juga manusia. Beberapa kajian telah mendapati terdapat hubungan antara pengambilan jangka panjang yang tinggi flavonoid dan penambahbaikan dalam gatal-gatal, pendarahan dan gejala-gejala lain yang berkaitan dengan buasir. 


Kesan baik flavonoid dipercayai disebabkan oleh keupayaan mereka untuk menguatkan dinding saluran darah dan untuk mengelakkan tekanan radikal bebas di dalam saluran darah.

KEBAIKAN BIOFLAVONOIDS


# 3: Elakkan Makanan Yang Menjengkelkan

ELAKKAN MAKANAN MENJENGKELKAN
Salah satu tips diet yang terbaik bagi orang-orang yang sudah mempunyai buasir adalah untuk mengelakkan makanan dan bahan-bahan menjengkelkan seperti buah-buahan sitrus, makanan pedas, tomato, dan kafein. Bukti anekdot menunjukkan bahawa makanan dan bahan-bahan  ini hanya akan memburukkan lagi keadaan.

ELAKKAN BUAH-BUHAN SITRUS


Nota: Maklumat yang disediakan di blog ini bukan pengganti kepada nasihat perubatan atau kesihatan profesional. Sentiasa dapatkan nasihat daripada pakar penjagaan kesihatan yang berkualiti.


No comments:

Post a Comment