Apakah makanan yang
terbaik untuk dimakan jika anda ingin mengelakkan buasir? Berikut adalah
senarai makanan yang terbaik untuk mencegah buasir, daripada betik dan prun
sehingga beri hitam dan buah tin. Seperti yang anda akan lihat, kebanyakan
makanan anti-buasir ini boleh didapati di kedai runcit tempatan anda.
# 1: Beri hitam
Beri hitam adalah salah
satu makanan kesihatan terhebat sepanjang zaman, dan ia merupakan rahmat kepada
sesiapa sahaja yang mengalami buasir. Oleh kerana kepekatan antosianin yang
tinggi, beri hitam membantu membaiki kerosakan protein dalam dinding saluran
darah dan menggalakkan kesihatan keseluruhan sistem vaskular. Selain itu, beri
hitam adalah sumber yang baik daripada kedua-dua serat larut dan larut seperti
pektin. Tambahan pula, berbanding buah lain, beri hitam (terutamanya beri hitam
liar) adalah sumber vitamin E yang baik.
# 2: Buah Tin
Buah tin adalah satu
ubatan yang telah lama digunakan untuk sembelit. Untuk mendapat manfaat sepenuhnya
daripada kesan julap buah tin, makan dengan kulitnya kerana kebanyakan gentian
mereka adalah di dalam kulit. Apabila membeli buah tin, cari buah-buahan yang berisi
dan lembut, tetapi tidak penyek. Ia juga hendaklah bebas daripada lebam,
mempunyai warna yang mendalam, dan bau segar dan sedikit manis. Tin adalah
salah satu buah yang paling mudah rosak dan oleh itu adalah dinasihatkan untuk
membelinya hanya satu atau dua hari sebelum anda merancang untuk makan. Buah
tin kering, yang mempunyai jangka hayat lebih setahun jika disimpan dengan
sewajarnya, juga merupakan ubat yang sangat baik untuk sembelit.
# 3: Bayam
Profil pemakanan bayam
menjadikan ia satu makanan kesihatan yang sangat baik dan sayur-sayuran penting
untuk sesiapa sahaja yang bimbang mendapat buasir. Bayam dianggap sebagai salah
satu sayur-sayuran yang terbaik untuk seluruh saluran pencernaan, dan ia
dikatakan amat berkesan untuk pembersihan dan menjana semula saluran usus. Salah
satu daripada sebatian yang menggalakkan kesihatan usus adalah magnesium yang
diperlukan bagi pergerakan usus yang betul. Kekurangan sedikit magnesium adalah
perkara biasa di negara-negara Barat, di mana pengambilan makanan yang diproses
adalah perkara biasa kerana pemprosesan mengurangkan kandungan magnesium
makanan dengan ketara. Begitu juga pertanian intensif yang diamalkan di negara-negara
Barat, menjejaskan kandungan magnesium tanah, yang juga dengan itu akan mengurangkan
kandungan magnesium daripada tumbuh-tumbuhan yang tumbuh dalam tanah tersebut.
# 4: Bendi
Jangan ditangguhkan pengambilan
bendi hanya kerana teksturnya yang agak berlendir - tumbuhan asli yang luar
biasa ini adalah makanan berfungsi yang menakjubkan untuk mengekalkan usus yang
sihat. Serat bendi menyerap air dan menambah saiz najis, yang menyebabkan ia
bergerak melalui usus lebih cepat, membantu mencegah sembelit dan pembentukan
buasir. Lendir bendi membantu melancarkan dan melegakan saluran usus,
seterusnya memudahkan pengeluaran sisa badan tanpa menyakitkan. Apabila membeli
bendi, cari yang segar, teguh, dan hijau terang yang tidak lebih dari 4 inci. Penyediaan
bendi, potong kedua-dua hujung buah, basuh dalam air sejuk, dan masak di dalam
periuk atau pengukus. Untuk mengekalkan kebanyakan nutrien dan enzim bendi yang
baik, ia perlu dimasak sedikit mungkin. Hirisan nipis bendi mentah ditambah ke
dalam mangkuk sayur-sayuran salad juga membuat hidangan yang sihat dan lazat.
# 5: Bit
Mengunyah bit merah
adalah cara yang baik untuk mencegah sembelit dan buasir! Bit kaya dengan serat
yang membantu bahan-bahan buangan bergerak melalui usus pada kadar yang sihat.
Selain itu, pucuk berdaun hijau bit boleh dimakan dan kaya dengan serat, jadi
jangan membuangnya - ia boleh dimasak dan dimakan seperti bayam. Selain
menyokong pergerakan usus yang sihat, bit mengandungi beberapa ciri-ciri yang
luar biasa yang membuatkan mereka makanan yang baik untuk kolon. Betacyanin, sebatian
fitokimia bertanggungjawab untuk warna ungu sengit pada bit, telah terbukti
sangat berkesan untuk melawan kanser, terutamanya kanser kolon.
# 6: Betik
Berasal dari Amerika
Tengah, pokok betik hari ini ditanam di kebanyakan negara-negara tropika.
Dipanggil "buah malaikat" oleh Christopher Columbus, betik adalah
kuasa pemakanan yang baik. Ia juga adalah makanan berfungsi yang baik untuk ditambah
dalam diet anda jika anda terdedah kepada gejala buasir dan keupayaan untuk
membantu penghadaman dan mengelakkan sembelit. Betik mengandungi papain, enzim
protein pencernaan, serta beberapa sebatian aktif yang lain yang telah dibuktikan
dapat mengurangkan sembelit. Papain adalah lebih pekat dalam betik hijau yang
belum masak daripada betik masak. Betik hijau, yang lebih mudah didapati di
kedai-kedai makanan Asia, boleh menjadi tambahan yang menyedapkan untuk salad.
# 7: Oat
Makan semangkuk bijirin oat
untuk sarapan pagi adalah cara yang baik untuk memulakan hari secara betul. Oat
sangat berkhasiat dan kaya dengan serat larut. Serat larut membentuk gel
apabila dicampur dengan air manakala serat tidak larut, yang tidak larut dalam
air, melalui usus tanpa menjejaskan sebahagian besarnya. Serat larut terkenal
bagi mengelakkan sembelit kerana keupayaannya untuk membuatkan najis besar dan
lembut. Sebelum memakan oat, rendam selama beberapa jam. Oat tidak diproses,
seperti bijirin yang lain, mengandungi asid phytic yang boleh menghalang
penyerapan magnesium dalam usus. Rendaman membolehkan enzim untuk memecahkan
dan meneutralkan asid phytic dan meningkatkan nilai pemakanan oat.
# 8: Prun
Prun adalah sumber serat
yang baik. Serat adalah bahagian tumbuhan yang boleh dimakan yang tidak boleh
dicerna oleh enzim dalam badan anda dan oleh itu tidak diserap ke dalam aliran
darah. Akibatnya, serat kekal di dalam kolon di mana ia menyerap air dan
melembutkan najis, dengan itu menghalang sembelit. Di samping itu, prun
mengandungi perangsang kolon ringan, yang memberi kesan yang lagi baik pada
usus.
# 9: Barli
Serat pemakanan dalam
barli meningkatkan saiz, melembutkan najis, dan memendekkan masa pengeluaran
kotoran itu, lantas mengurangkan risiko buasir. Di samping itu, serat barli ini
memberi makan bakteria di dalam usus besar, membantu bakteria ini untuk
menghasilkan rantaian pendek asid lemak yang dipanggil asid butyric, yang
membantu mengekalkan usus yang sihat.
No comments:
Post a Comment